Beeldenstrijd in crisistijd door Renée Frissen en Floris Müller

beeldenstrijd-crisis-150.jpgjuli 2013

Recensent: Frank Tillema
Beeldenstrijd in crisistijd; een onderzoek naar de ontwikkeling en impact van crisisberichtgeving over maatschappelijke spanningen.

Vier casussen: gebeurtenissen met veel media-aandacht waar multiculturele spanningen een rol hebben gespeeld. De casussen spelen zich af in Gouda, Culemborg, Roermond en Utrecht: steeds spelen er maatschappelijke spanningen tussen verschillende culturen.  Bij elke casus krijgen we  een complete  media-analyse: aantal berichten, fasering daarin, gebruikte framing. Interessant is dat de auteurs niet alleen de berichtgeving onderzoeken ("voor de schermen"), maar ook de totstandkoming ervan ("achter de schermen"). Welke actoren hebben invloed op de media, wie gebruikt welke frames, hoe komt berichtgeving tot stand.

Het beeld van een hijgerige journalistiek die een trigger event uit sensatiezucht eenzijdig tot grote proporties opslaat, komt volgens dit boek niet overeen met de realiteit. Journalisten maken het nieuws samen met lokale actoren die ook zelf de pers opzoeken om met hùn frame de beeldenstrijd te winnen. Beeldenstrijd in crisistijd is meer een studieboek dan een praktijkboek en aan het eind zit ik dan ook met de vraag: wat kàn ik er nou mee? Dit komt ook door de schrijfstijl: het is wetenschappelijk, helder, genuanceerd, maar nergens echt pakkend en daardoor niet heel toegankelijk. Jammer want deze studie verdient wel degelijk een publiek.

Titel v/h boek:            Beeldenstrijd in crisistijd
Auteur(s):                  Renée Frissen en Floris Müller (i.s.m. Nederlandse Nieuwsmonitor)
Uitgever:                    Boom Lemma 2012
Jaar van uitgave:       2012
ISBN-nummer:            978-90-5931-908-0
Aantal pagina’s:         287
Kosten:                       € 24,50
Aantal sterren:           3

« Terug

Archief > 2013

december

oktober

september

juli

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.