Verdraaide organisaties. Terug naar de bedoeling door Wouter Hart

C#3 cover Verdraaide Organisaties.jpgapril 2013

Recensent: Guido Rijnja
Teken drie cirkels. Zet in de buitenste ‘systeemwereld’, in de middelste ‘leefwereld’ en in de binnenste ‘de bedoeling’. De buitenste ring staat voor de regels, formats en procedures, de tweede voor het hier en nu waarin mensen elkaar ontmoeten en in de kern staat waar een organisatie voor staat.

En trek dan een pijl van binnen naar buiten. In plaats van andersom, want dat is wat veel mensen wordt opgedrongen: dan gaat, zoals bij de bonnenquota, het prestatiecontract tussen minister en politie bepalen wanneer en waarom er wordt beboet.

Met een eenvoudig schema en zonder ook maar één verwijzing naar literatuur slaat de jonge organisatieadviseur Wouter Hart met dit boekje de spijker op z’n kop. Begrippen als systeem- en leefwereld kennen we van de Duitse filosoof Jürgen Habermas en zo zijn er meer bronnen aan te wijzen; maar wat fileert hij in dit boek heerlijk toegankelijk de frustratie van veel professionals en veel burgers die zich door weer een nieuw format moeten heenworstelen. ‘Verdraaide organisaties’ helpt om je niet te verliezen in een geprojecteerde werkelijkheid, maar de echte ‘leefwereld’ te genieten, niet te denken vanuit wat iets kost, maar vanuit waarden. Bemoedigend boek, dat helpt om weer te genieten van waarom je werkt en waarom er een overheid is.

Uitgever: Kluwer
Jaar van uitgave: 2012
ISBN-nummer:  9789013105742
Aantal pagina’s: 154
Kosten: € 28.50
Aantal sterren: 4

« Terug

Archief > 2013

december

oktober

september

juli

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.