Verbale intelligentie; de kracht van het woord door Jeffrey Wijnberg

C#3 Verbale intelligentie.jpgapril 2013

Recensent: Marie Louise de Jong
Jeffrey Wijnberg reikt in zijn boek verbale technieken aan om je verbale intelligentie te verbeteren. Geen theoretische verhandelingen maar korte hoofdstukken met titels als ‘Klagers de baas’, ‘Advocaat van de duivel’ en ‘Absurde adviezen’.

Wijnberg werkt als psychotherapeut en is gespecialiseerd in de provocatieve stijl van helpen en coachen. Dat is duidelijk merkbaar in de gesprekstechnieken die hij beschrijft. Bijvoorbeeld de techniek van overdrijving die humor op gang brengt en daardoor het leed verzacht. En nog sterker bij de techniek van foute complimenten geven. Dan is er sprake van een positieve uitvergroting van ‘ongewenst gedrag’. Een piekeraar noem je bijvoorbeeld een briljant filosoof en dat heeft effect op het gedrag van de persoon.

De besproken technieken voorziet Wijnberg van gespreksvoorbeelden en dat maakt duidelijk hoe het in de praktijk kan uitpakken. Mijn advies is om af en toe een hoofdstuk te lezen om te voorkomen dat de provocatieve stijl van de gesprekken gaat irriteren. In het laatste hoofdstuk benoemt de auteur terecht de elementen van de basishouding die ervoor zorgen dat gesprekken niet als oppervlakkig of cynisch worden ervaren. Denk aan zaken als compassie, humor, zelfreflectie en oprechtheid. De Sigmund-illustraties van Peter de Wit passen uitstekend bij dit boek.

Uitgever:                     Scriptum
Jaar van uitgave:         2012
ISBN-nummer:             9789055941551
Aantal pagina’s:           167
Kosten:                       € 18,95
Aantal sterren:             3

« Terug

Archief > 2013

december

oktober

september

juli

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.