Mag ik uw aandacht ? Gids voor zinvol spreken door Willem en Anne van der Meiden

C#2 cover mag ik uw aandacht.jpgmaart 2013

Recensent: Marie-Louise de Jong
Spreken als Anne van der Meiden is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd maar het compacte boek van Anne en Willem van der Meiden biedt hulp aan iedereen die in privésfeer of professioneel een toespraak moet houden. Volgens de schrijvers is de vorm minstens het halve werk.

Denk daarbij aan je plek in de ruimte, je kleding, het gebruik van je handen, je gelaatsuitdrukking en het gebruik van je stem. De auteurs geven ook een korte uiteenzetting over de opbouw van je verhaal met verwijzingen naar de klassieke retorica, verhalen uit de bijbel en Martin Luther King.

De volgens de auteurs gulden regel: ‘je spreekt voor een hoorder’ lijkt simpel maar raakt wel de kern. Inzicht in je publiek vergroot de kans op geslaagde communicatie

Het laatste hoofdstuk staat in het teken van zinvol spreken. Daarmee bedoelen de schrijvers spreekbeurten op momenten van zingeving en spiritualiteit: dus van preekstoel tot uitvaartcentrum. De rituele momenten en typen sprekers en prekers die de revue passeren, maken duidelijk hoeveel manieren er zijn om zinvol te spreken. De in de leeswijzer aangekondigde christelijke traditie is inderdaad duidelijk aanwezig maar zeker niet storend. De suggesties en vele voorbeelden uit de praktijk zorgen voor een prettige sfeer in het boek en vormen een waardevolle aanvulling op de algemene informatie over hoe je het woord goed voert.

Auteur(s):                       Willem en Anne van der Meiden          
Uitgever:                         Uitgeverij Meinema
Jaar van uitgave:            2012
ISBN-nummer:                 978 90 211 4421 4           
Aantal pagina’s:              174
Aantal sterren:                4

« Terug

Archief > 2013

december

oktober

september

juli

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.