Gij zult openbaar maken. Naar een volwassen omgang met overheidsinformatie

gij zult openbaar makendecember 2012

Recensent: Frank Tillema
Transparante besluitvorming en actieve openbaarheid zijn noodzakelijk om nieuwe verbindingen te leggen tussen het politieke bestuur en burgers. Veel meer dan tot nu toe moet het accent liggen op actief toegankelijk maken van overheidsinformatie. Maatschappelijke ontwikkelingen vragen daar om en technologische ontwikkelingen maken het mogelijk. Dat betoogt de Raad voor het openbaar bestuur in zijn advies ‘Gij zult openbaar maken'.

Door het systematisch actief openbaar maken van alle informatie waarover de overheid beschikt, kunnen burgers zicht krijgen op de werking van overheden en kunnen zij volwaardig participeren in het publieke domein. Dat draagt bij aan legitimiteit van en vertrouwen in het openbaar bestuur, volgens de Raad.

Bij dit advies zijn enkele kanttekeningen te zetten. De Raad stelt terecht als randvoorwaarde dat 'de informatiehuishouding op orde is' en dat een goede ontsluiting essentieel is, maar geeft geen inzicht wat daarvoor nodig is of wat dat kost. Verder weten we uit burgerschapsstijlenonderzoek dat maar een deel van de burgers actief betrokken is en dus op zoek zal gaan naar overheidsinformatie. Voor verbinding met alle groepen is meer nodig. Tot slot de bewijslast: het klinkt logisch (ik onderschrijf het ook) maar werkt het ook écht? Een gedegen advies, dat echter wel vragen oproept voor de praktische uitwerking.

Titel vh boek:  Gij zult openbaar maken. Naar een volwassen omgang met overheidsinformatie 
Auteur(s): G. Dales, M. Overkleeft-Verburg, J. Wallage
Uitgever:  Raad voor het openbaar bestuur 
Jaar van uitgave: 2012
ISBN-nummer: 9789059910683 
Aantal pagina’s: 96
Kosten: gratis download op www.rob-rfv.nl
Aantal sterren: 2

 

                     

              


« Terug

Archief > 2012

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.