Transparantie, icoon van een dolende overheid door Erna Scholtes

C#7 Transparantie_omslagHR erna scholtesseptember 2012

Recensent: Kirsten Verbeek
Recent kwam de PvdA met het voorstel om meer transparantie te realiseren rondom lobbypraktijken op het Binnenhof. Kamerstukken met een aparte paragraaf waarin staat met wie en waarover het ministerie gesproken heeft, vormt de kern van het voorstel. Kortom volledige transparantie in het besluitvormingsproces.

Transparantie is in de politiek een veel voorkomend en populair begrip. In maar liefst 10.099 Kamerstukken (1995-2010) komt het woord ‘transparant’ voor, zo meldt Erna Scholtes in haar proefschrift ‘Transparantie, icoon van een dolende overheid’. Uit ditzelfde promotieonderzoek,met als hoofdvraag ‘Wat is de strekking van transparantie en wat is de veronderstelde impact die politici ermee voor ogen hebben?’, blijkt dat transparantie geen eenduidig begrip is. De veelzijdigheid van het begrip transparantie zorgt ervoor dat het minder makkelijk te begrijpen en te doorgronden is. Tegelijkertijd zorgt de veelzijdigheid voor populariteit van het begrip bij politici. Het is makkelijk te gebruiken en bovendien heeft het een positieve associatie. Wie is niet tegen transparantie?

Aldus de conclusies van Scholtes, organisatieadviseur in de publieke sector bij TwynstraGudde. Op kritische wijze en vanuit een politieke en bestuurlijke invalshoek, laat zij de lezer nader kennis maken met het begrip transparantie. Het boek geeft een goed overzicht, gaat de diepte in, maar blijft helder en goed leesbaar.

Titel van het boek:        Transparantie, icoon van een dolende overheid

Auteur(s):                       Erna Scholtes

Uitgever:                         Boom Lemma

Jaar van uitgave:            2012

ISBN-nummer:              978‐90‐5931‐826‐7        

Aantal pagina’s:             346 pagina's

Kosten:                            € 39,50

Datum recensie:            12 augustus 2012

Gerecenseerd door:       Kirsten Verbeek

Aantal sterren:                 ****

« Terug

Archief > 2012

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.