Genieten van weerstand door Guido Rijnja

9d0572e6ef9a90f69b994e1e3c7d81c0_viewseptember 2012

Recensent: Frank Tillema
Het succes van een organisatie wordt volgens Winkelaar bepaald door de vier elementen: prestatie, reputatie, positie en relatie. Hoe kan communicatie een directe bijdrage leveren? Hoe in te spelen op de beleidscyclus? Tal van voorbeelden over de rol van communicatie bij reputatiemanagement, het krachtenveld en de belangenbalans. Ook veel aandacht voor de relatie met de media.
Het laatste deel gaat over de praktijk. Als taken benoemt Winkelaar: analyseren, adviseren, evalueren en organiseren. Hij legt de link met de beroepsniveauprofielen en beschrijft ook de vier strategieniveaus van communicatiemiddelen. Uiteraard ook aandacht voor accountabilty en tot slot de gewenste plek in de organisatie. Prettig leesbaar, informatief en wat mij betreft een aansprekende visie op het vak.

Een zwerftocht langs vakliteratuur volgt: over weerstand, workmeaning en copingstrategieën. Ook zijn er interviews met rijksambtenaren. Rijnja richt zijn blik daarbij op beleidsambtenaren, hun belevingswereld en communicatieve vermogens om met weerstand om te gaan. Rijnja stelt tot slot de vraag: van wie is de overheidscommunicatie? Hij meent dat beleid de 'communicatie(processen) claimt'. De communicatieafdeling moet minder als boodschapper fungeren maar zich toeleggen op vorming en ondersteuning van werkers in het primaire proces bij hun communicatief handelen.

Het boek is geen lichte kost, maar een must voor iedereen die behoefte heeft aan reflectie op het vakgebied overheidscommunicatie. Tegelijk laat Rijnja in de vormgeving van de omslag zien dat hij ook de creatieve kant van het vak weet in te zetten. Dit boek schuurt. Letterlijk.

Titel:                          Genieten van weerstand

Auteur:                      Guido Rijnja

Uitgever:                    eigen beheer

Jaar van uitgave:       2012

ISBN-nummer:            978-90-365-3354-6

Aantal pagina’s:          336

Kosten:                       gratis te downloaden via: www.genietenvanweerstand.nl

Aantal sterren:            *****


« Terug

Archief > 2012

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.