Tampasta en Nazi Goreng. Spel- en taalfouten in professionele communicatie door Sander Ruijsbroek

C#6_frontcover tampastajuli 2012

Recensent: Guido Rijnja
Iedereen die als professional regelmatig teksten produceert, kent het moment: je herleest een gepubliceerd brouwsel en stuit, ai!, op een foutje. Sander Ruijsbroek is niet de eerste die van deze fouten leeft. Hij publiceert dagelijks een verhaspeling op copytijgers.nl en heeft nu een boekje met verzamelde taalkronkels samengesteld.

Net als de redactie van de achterpagina van maandblad Onze Taal ontleent hij die fouten aan krantenkoppen en reclameborden. Ook bij de overheid gaat het nog wel eens mis en ook dat weten we. De auteur wijst naast de fouten die samenhangen met ambtelijk jargon op de risico’s van nieuwe woorden. Hij presenteert een etalage vol grappige missers en voorziet de uitgestalde waar gelijk van praktische wenken. Opdat je in plaats van ‘als gevolg van’ kiest voor ‘door’ en ‘naar aanleiding van’ weet te vervangen door ‘omdat’ of ‘over’.

En ja, e-mailverkeer maakt het mogelijk boodschappen sneller te verspreiden. Maar dat ontslaat je niet van de plicht je berichten even na te lezen en fouten te corrigeren, aldus de auteur. Hetzelfde internet kan je ook prima helpen bij het checken van spelling en het vinden van alternatieven voor moeilijke woorden.

 


« Terug

Archief > 2012

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.