Essentials onderhandelen door Katia Tieleman en Marc Buelens

C#4 essentials onderhandelenmei 2012

Door: Frank Tillema
Zijn we gedoemd te vechten? Een prikkelende opening van twee schrijvers die duidelijk positie kiezen: nee, het kan ook anders. Niet de harde vechter haalt het beste uit een onderhandeling, maar de slimme onderhandelaar die ook oog heeft voor de belangen van de andere partij. Dit boek geeft vier handvatten of vier 'sleutels' voor slimmer en effectiever onderhandelen. Ontgrendel vastzittende posities, ga denken vanuit gezamenlijke belangen en ga van daaruit op zoek naar verborgen waarde

Dat betekent dus dat je in staat moet zijn je eigen oorspronkelijke idee los te laten, ten gunste van een gouden vondst tijdens het onderhandelingsproces. De parallel met interactieve beleidsvorming en participatieprocessen ligt hier voor de hand. Ook daar is er maar al te vaak een vooraf bepaalde positie, die de boel blokkeert. Maar ook een adviesgesprek kun je als onderhandeling zien. De auteurs gaan in op beïnvloeding van de context en 'spelregels' van de onderhandeling en sluiten af met een hoofdstuk over gemene streken, manipulaties en hoe je die onschadelijk kunt maken.

 

Op het laatst is de metafoor van de vier sleutels te ver doorgevoerd. De symboliek is dan wat storend en zelfs verwarrend. Jammer, want verder is het een prima geschreven boek, met praktische en nuttige inzichten.

 

« Terug

Archief > 2012

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.