Eén jaar buddy's: een geslaagde blind date?

Buddyprogrammavrijdag 02 juni 2017 15:47

Het is bijna één jaar geleden sinds de ‘blind date’, de kennismakingsbijeenkomst van de deelnemers van de eerste lichting van het buddyprogramma. Veel buddy’s hebben dit destijds erg ervaren als een blind date, je wist niet wie je buddy was en moest maar afwachten of het een leuke match was. Na één jaar is het tijd voor een evaluatie! Was het een geslaagde blind date? Hebben junioren en senioren van elkaar geleerd? En wat? Kan er iets beter bij de volgende lichting?

Door Valérie Hagen

Blind date
De meeste blind dates waren geslaagd. Eén koppel werd opnieuw gematcht en één koppel bleek geen match. Met 15 succesvolle matches plus één nieuwe succesvolle nieuwe match, is dat in elk geval goed gegaan. 

Bij aanvang van het buddyprogramma is ingezet op ongeveer 4 à 5 ontmoetingen op out-of-the-box locaties. Dat is aardig gelukt! De meeste koppels hebben elkaar inderdaad 4 à 5 keer gezien. In de meeste gevallen werd er afgesproken in een café of restaurant of bij elkaar op het kantoor. Een paar creatievelingen spraken af op bijvoorbeeld een Logeion-bijeenkomst om direct vakinhoudelijk ergens op in te gaan, bij elkaar thuis of in een museum. Ook tijdens evenementen als de Gay Pride of Amsterdam Light Festival zijn ontmoetingen geweest.

Wisselwerking
Het buddyprogramma moest de senioren de kans geven om hun kwaliteiten als coach te verbeteren en de junioren zouden in de senior een mentor vinden. Over het algemeen waren er veel leuke gesprekken, maar van coaching was niet echt sprake. Gelukkig was er een heel mooie wisselwerking door verschillende achtergronden en een frisse, andere blik op issues in het vak. De buddy’s hebben elkaar ook kunnen helpen met zaken te prioriteren. En één senior heeft de junior geholpen met het vinden van een nieuwe baan.

Millenials
Dat de meeste junioren millenials waren, zorgde ook voor de nodige gespreksstof. Sommigen zagen geen enkel verschil tussen de generaties en vinden dat allemaal overdreven. Anderen zagen zeker verschillen tussen de generaties; zo kun je “Nooit ganzenbord spelen met mensen die zijn opgegroeid met Kolonisten van Catan”. Millenials maken veel meer plannen en hebben een hoge prestatiedrang, waardoor bij veel twintigers al een burn-outs plaatsvindt. Elkaar helpen om zaken te prioriteren helpt daarbij.

Buddypost
Ter afsluiting van de bijeenkomst schrijven alle buddy’s ‘buddypost’, een kaart waarop zij een herinnering of boodschap aan hun buddy kunnen sturen. Dat geven ze elkaar mee in een afgesloten envelop. Zo hebben ze een persoonlijke herinnering.

Gelukkig blijft het hier niet bij: veel buddy’s gaven aan dat ze elkaar nog regelmatig blijven zien! En dat is pas het échte succes van het buddyprogramma.

Nieuwe lichting
Met behulp van alle feedback wordt het buddyprogramma iets aangepast en start Young Logeion dit najaar met een nieuwe lichting buddy’s. Interesse? Meld je vast aan bij young@logeion.nl.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht