Hoe werken de beroepsniveauprofielen?

Hoe werken de beroepsniveauprofielen?

Hoe werkt het beroepsniveauprofiel?
De beroepsniveauprofielen beschrijven het werkveld van de communicatieprofessional in een model met zes niveaus en zes kerntaken. Dit zijn:
1. Analyseren
2. Adviseren
3. Integreren
4. Creëren
5. Begeleiden
6. Organiseren

De zes niveaus en kerntaken vormen samen het BNP-model.
Onder de zes kerntaken kun je alle werkzaamheden van een communicatieprofessional kwijt. Een hoger niveau betekent onder andere een toename in verantwoordelijkheid en zelfstandigheid én grotere en zwaardere communicatievraagstukken. Het model beschrijft voor elke kerntaak op elk niveau:
• wat een communicatieprofessional doet (wat doe ik: proces);
• hoe die dat doet (waaraan laat ik dat zien: gedrag);
• wat het resultaat is (wat lever ik op: output & outcome).

Naast de kerntaken die iemand op bepaalde niveaus uitvoert, bestaat een beroepsniveauprofiel ook uit algemene communicatie- en ontwikkelcompetenties, ongeacht de specialiteit, de kerntaken of het niveau waarop je functioneert. Deze unieke combinatie van competenties onderscheiden een communicatieprofessional van professionals uit andere domeinen. De competenties vormen als het ware een schil om het model. Dit zijn:
1. Afstemmen van communicatie op organisatiedoelen
2. Omgevings- en organisatiesensitiviteit
3. Verbinden
4. ‘Ambacht’ van het schrijven – verbeelden / visualiseren – presenteren
5. Omgaan met een dynamische contextMatrix BNP-model en de schil met communicatie- en ontwikkelcompetenties (klik voor een vergroting)

De BNP-scan om je niveau te bepalen
We kozen voor een digitaal instrument, dat je in stappen door het BNP-model leidt, zonder je gelijk met de zes bij zes matrix te confronteren. Door je telkens met uitwerkingen van naastliggende niveaus voor te leggen, stimuleren we je om deze te vergelijken, en je minder op enkele fragmentarische aspecten te richten.

Heb je de BNP-scan in z’n geheel doorlopen, dan krijg je je profiel in een overzichtelijke matrix en samenvatting gepresenteerd en kun je de details van je keuzes nog eens inzien. Je kunt het profiel opslaan als PDF.

Vergelijk je je eigen beoordeling met de beoordeling van anderen over jezelf?
Dan krijg je én een beter inzicht in je eigen functioneren én heb je een mooie basis voor een gesprek over het communicatievak en het ontwikkelen van een eigen professionele identiteit. 360° feedback ontstaat als je vanuit vier verschillende optieken jezelf in het model plaatst: bijvoorbeeld vanuit jezelf, een collega of vakgenoot, in- of externe klanten, een opdrachtgever of manager.

Het invullen kost je ongeveer 20-25 minuten Neem de tijd en wees kritisch op jezelf!

Ben je nieuwsgierig naar waar je nu staat in het communicatievak en waar je naartoe wilt? Dan kan dit instrument jou helpen om dat in kaart te brengen en er met vakgenoten over te praten.

Hoe werkt het?
In vijf stappen leiden we je met vragen en beschrijvingen naar een schematisch overzicht van kerntaken en niveaus dat jouw huidige situatie weergeeft. Het wordt scherper als je de tijd neemt om alle teksten goed te lezen, maar in circa 25 minuten ben je al een heel eind. Rechts bovenin staan de pijltjes die je door de stappen leiden, voor grote sprongen terug kun je links in het menu terecht.

Ga in gesprek!
Het invullen van dit model is een stap in je eigen ontwikkeling. Praat over je profiel met bijvoorbeeld collega’s, opdrachtgevers, je manager, je partner. Vraag of zij het profiel ook voor jou willen invullen en vergelijk en bespreek de uitkomsten en mogelijkheden. Om je te helpen bij je professionalisering leggen we je aan het eind een aantal vragen voor.

Direct naar de BNP-scan

Bedankt voor het gebruiken van dit instrument en heel veel succes! Heb je een vraag? Mail deze dan naar info@logeion.nl.