Logo Zoeken
Online

Digitale toegankelijkheid voor video: zo bereik je echt iedereen (wegens succes herhaald)

dinsdag 19 april 2022 van 15:30 uur tot 17:00 uur
3x Rick 705x220.jpg

Misschien sta je er niet bij stil, maar mensen met audiovisuele beperkingen kijken graag naar video’s. Hoe hou jij bij het maken van jouw video rekening met deze doelgroep? Je ontdekt hoe je met wat extra stappen in de productie je video’s toegankelijker maakt en je nog meer kijkers bereikt. 

Misschien sta je er niet bij stil, maar mensen met audiovisuele functiebeperkingen (AV) kijken ook graag naar video’s. Maar een video kijken als je blind of doof bent? Ja, dat kan! Zo’n 15 procent van de wereldbevolking heeft een audiovisuele beperking. Met wat extra stappen in de productie van een video bereik je dus een veel grotere groep kijkers. Inmiddels is voor overheidsinstanties toegankelijk maken van videocontent wettelijk verplicht. Dit is vastgelegd in het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.

Toegankelijk maken van video, waar moet je dan aan denken? Bijvoorbeeld met ondertiteling weet een dove kijker wat er wordt gezegd en welke geluiden er te horen zijn. Een blinde kijker hoort door een audiodescriptie wat er in beeld gebeurt. Niet alleen mensen met een beperking hebben baat bij een toegankelijke video. Een ondertitelde video is bijvoorbeeld ook fijn als je je geluid niet kan aanzetten in de stiltecoupé of als het geluid wordt overstemd in een rumoerige omgeving. Plus, door deze toevoegingen verbeter je ook nog eens de vindbaarheid van je video. Een win-winsituatie, toch?

Wat leer je tijdens deze sessie

 

Annelie Pijnenburg van Videonieuwsbericht laat je ervaren hoe iemand met een audiovisuele functiebeperking video’s kijkt. Aan het woord komen ook mensen die zelf een audiovisuele beperking hebben. Zij vertellen over hun ervaringen en geven tips. Annelie vertelt in begrijpelijke taal wat de internationale wetgeving voorschrijft en geeft daarnaast tips om zelf mee aan de slag te kunnen gaan. Zo bereik je al direct nóg meer mensen met jouw video’s.

 

Voor wie is deze sessie bedoeld:

 

Voor communicatieprofessionals / videoredacteuren / contentmakers binnen en buiten de (Rijks)overheid die meer willen weten over de voordelen van toegankelijke video’s voor een inclusievere samenleving.

Deze sessie wordt live ondertiteld door Denise Kroesen van Substream en is ook te volgen als je slechtziend of blind bent. Geef bij de aanmelding aan of je nog iets nodig hebt om deze sessie te kunnen volgen. Mocht je behoefte hebben aan een tolk Nederlandse gebarentaal, dan kun je dat tot 24 maart 2022 doorgeven via een email aan info@videonieuwsbericht.nlRick Hunink zal de sessie modereren.

Over de sprekers

Annelie 220x220.jpg

Annelie Pijnenburg

Annelie Pijnenburg is gespecialiseerd in videotoegankelijkheid. Bij Videonieuwsbericht produceert ze video’s die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. In 2019 is zij afgestudeerd aan Fontys Hogeschool Journalistiek op het thema videotoegankelijkheid. Met haar journalistieke achtergrond en ervaring als videoredacteur is ze altijd bezig met inclusieve storytelling. Annelie deelt met passie haar kennis over digitale toegankelijkheid en heeft het haar persoonlijke missie gemaakt meer bewustzijn te creëren op dit gebied.
Denise kroezen 220x200.jpg

Denise Kroesen

Denise Kroesen is live ondertitelaar en congrestolk en zet haar passie voor taal, technologie en media in voor meer toegankelijkheid en inclusie. Met haar bedrijf Substream verzorgt ze live ondertiteling voor toegankelijkheid of met vertaling voor online en offline evenementen, zoals livestreams, webinars, congressen en tv. Als ze even niet live is, ondertitelt ze ook films en tv-programma’s en schrijft ze audiodescriptie voor tv-series, films en musicals.
Rick 2013.jpg

Rick Hunink

Rick Hunink is mede-oprichter van Videonieuwsbericht. Met een team van 20 collega’s produceren zij dagelijks nieuwsberichten, reportages en livestreams. Na zijn studie journalistiek heeft hij reportages en televisieprogramma’s gemaakt voor verschillende NGO’s en is daarna gaan werken als zelfstandig regisseur en cameraman. Rick is gastdocent onlinevideo op verschillende hogescholen en spreekt op nationale en internationale congressen over videojournalistiek, zelf nieuws maken en het filmen met de smartphone.

Prijzen

Niet-Leden
€ 35,00

Voor deze bijeenkomst is de Logeion-Waardebon geldig.

Kostenoverzicht
:
Leden: € 17,50
Young Logeion: € 10,00
Niet-leden: € 35,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 11 april 2022. 

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.