Logo Zoeken
Online

Science meets Practice: Ontdek de chemie van wetenschap en praktijk

dinsdag 19 november 2013 van 13:30 uur tot 17:15 uur

Locatie

TU Delft
Mekelweg 4
2628 CD Delft
communicatielab-landscape.jpg

Het verbinden van wetenschappelijk onderzoek met de communicatiepraktijk – en vice versa – is een belangrijke ambitie van Logeion. Hoogste tijd voor een mooi en nieuw initiatief: het CommunicatieLab. Elk jaar organiseren we drie bijeenkomsten - steeds aan een andere universiteit - waarin (communicatie)wetenschappers en de praktijk samenwerken.  Tijdens een CommunicatieLab presenteren vier wetenschappers hun onderzoeksproject, waarna we samen met de onderzoekers kennis, ervaring en visies delen in kleine groepen van maximaal 15 deelnemers. Doel: de chemie tussen theorie en praktijk te bevorderen. Resultaat: nieuwe inzichten en veel nieuwe energie.

Het verbinden van wetenschappelijk onderzoek met de communicatiepraktijk – en vice versa – is een belangrijke ambitie van Logeion. Hoogste tijd voor een mooi en nieuw initiatief: het CommunicatieLab.

Elk jaar organiseren we drie bijeenkomsten - steeds aan een andere universiteit - waarin (communicatie)wetenschappers en de praktijk samenwerken. Tijdens een CommunicatieLab presenteren vier wetenschappers hun onderzoeksproject, waarna we samen met de onderzoekers kennis, ervaring en visies delen in kleine groepen van maximaal 15 deelnemers. Doel: de chemie tussen theorie en praktijk te bevorderen. Resultaat: nieuwe inzichten en veel nieuwe energie.

Op 19 november kan je op de TU Delft kennismaken en in gesprek met vier onderzoekers over de volgende onderwerpen:

Nick Verouden: Hoe verloopt communicatie in complexe positioneringsvraagstukken?
Maarten van der Sanden: Hoe neem je beslissingen in complexe netwerken?
Caroline Wehrmann: Hoe vergelijk ik onze kwaliteit met die van andere communicatieafdelingen?
Steven Flipse: Hoe innoveer je bij een mix van culturen?

Neem deel aan deze eerste editie van CommunicatieLab en dompel jouw praktijk in de reageerbuis van de wetenschap!

De sectie Science Communication van de TU Delft verzorgt de masteropleiding Science Communication, waarin studenten met een bacheloropleiding in bèta en techniek in twee jaar worden opgeleid tot communicatieprofessionals in de context van wetenschap en techniek.

Het onderzoek van de sectie richt zich op het ontwerpen van communicatieprocessen en het ondersteunen van wetenschappers en communicatieprofessionals in hun communicatie met kennisinstellingen, industrie, overheid en bedrijven.

Over de sprekers

Foto Caroline Wehrmann.JPG

Caroline Wehrmann

Caroline Wehrmann heeft na haar studie Nederlands aan diverse universiteiten les gegeven en onderzoek gedaan. Ook was ze een aantal jaar actief als zelfstandig communicatieadviseur. Ze werkt nu als universitair docent bij de master Science Communication in Delft, een opleiding die ze samen met collega Maarten van der Sanden heeft ontwikkeld. Binnen Logeion is ze voorzitter van de werkgroep BNP en lid van de werkgroep Wetenschap–Praktijk. Deze taken sluiten goed aan bij haar onderzoek naar Professionaliseren in communicatie en bieden de mogelijkheid om te doen wat ze het leukst vindt: samen met anderen het vak iets verder brengen.
Foto Guido Rijnja.jpg

Guido Rijnja

Grondlegger van dilemmalogica is Guido Rijnja. Guido werkt als adviseur bij de Rijksvoorlichtingsdienst en adviseert kabinet en ministeries over de te voeren communicatiestrategie. Van corona tot stikstof en van omgevingswet tot het herstel van vertrouwen in de overheid. Hij promoveerde op hoe je als ambtenaar kunt omgaan met weerstand.
Maarten van der Sanden.JPG

Maarten van der Sanden

Maarten van der Sanden is universitair hoofddocent Communication Design for Innovation aan de TU Delft. Hij heeft een master in biologie en is gepromoveerd in sociale geneeskunde. Tijdens zijn werk als hoofd wetenschapscommunicatie van de TU Delft realiseerde hij zich dat er een groot gat bestaat tussen theorie en praktijk van wetenschapscommunicatie. Door middel van ontwerpen probeert hij nu theorie en praktijk dichter bij elkaar te brengen in zijn onderwijs en onderzoek. Hij richt zich op het verfrissen van de broodnodige interactie tussen mensen in innovatieprocessen. Maarten is een inter- & transdisciplinaire denker die graag natuur- en sociale wetenschap, kunst, literatuur en muziek met elkaar verbindt.
Nick Verouden.JPG

Nick Verouden

Nick Verouden is antropoloog en heeft onder meer onderzoek gedaan naar het medisch gedrag van studenten. Hoe gaan zij om met hun gezondheid en wanneer en hoe vragen zij om medische hulp? Ook onderzocht hij hoe mensen zich verhouden tot zoiets realistisch en magisch als water en de (vermeende) gezondheidsaspecten ervan. Zijn antropologische interesse voor complex gedrag en medisch technische thema’s komen samen in zijn promotieonderzoek rond het communicatieve gedrag van wetenschappers, technici en beleidsmakers binnen netwerken voor innovatie.
Steven Flipse.jpg

Steven Flipse

Steven Flipse onderzoekt manieren om maatschappelijk verantwoord innoveren te ondersteunen en verbeteren in wetenschap- en techniekprojecten binnen de industrie. Daarbij richt hij zich op instrumenten die inzicht geven in de mate waarin binnen projecten uiting wordt gegeven aan bijvoorbeeld gezondheid en duurzaam ondernemerschap. Hij is van oorsprong bio-procestechnoloog en studeerde aan de Universiteit Leiden en Technische Universiteit Delft. Hij promoveerde later op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap aan de Technische Universiteit Delft.

TU Delft

Mekelweg 4
2628 CD DELFT
Bekijk op Google Maps

Gebouw waar het Communicatielab plaatsvindt: EWI-gebouw (gebouw 36). Voor plattegrond van de campus, zie deze link: Plattegrond van de campus

Routebeschrijving

Per auto:

  • Snelweg A13 (Den Haag - Rotterdam)
  • Afslag 10: Delft Zuid
  • Afslag: TU-wijk
  • Volg de borden P Elektro
  • Parkeren kan aan de achterkant van het gebouw (Feldmannweg)
  • Ontvangst in de Restaurantzaal (hoogbouw 1e etage), er staan wegwijzers vanaf de ingangen van het gebouw

Per openbaar vervoer:

  • Vanaf NS station Delft  RETbus 40 (richting Rotterdam CS) en stap uit bij halte "Cornelis Drebbelweg"
    OF 
  • Vanaf NS station Delft bus 69 (richting TU Zuid) en stap uit bij halte "Stieltjesweg"
    OF
  • Vanaf NS station Delft bus 121 (richting Zoetermeer, Centrum West) en stap uit bij halte "AULA" 
  • Ontvangst in de Restaurantzaal (hoogbouw 1e etage), er staan wegwijzers vanaf de ingangen van het gebouw

Deelnemers worden ontvangen in de Restaurantzaal (hoogbouw 1e etage). voor wegwijzers wordt gezorgd.

Prijzen

Niet-Leden
€ 65,00

Kostenoverzicht:
Leden: 37,50
Logeion Young Professionals: 18,75
Niet-leden: € 65,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 11 november 2013.