Over Meer jongeren naar de stembus!

Meer jongeren naar de stembus!

Opkomstbevordering gemeenteraadsverkiezingen 2018

Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats; een belangrijk moment voor de lokale democratie. Niet iedereen maakt echter standaard de gang naar de stembus. Vooral jongeren zijn soms lastig te motiveren om te gaan stemmen. Ook bij de afgelopen landelijke verkiezingen bleek (ondanks allerlei acties om jongeren naar de stembus te krijgen) dat het opkomstpercentage weer lager lag dan bij ouderen. Hoe kun je jongeren toch zoveel mogelijk motiveren om straks in maart te gaan stemmen? Logeion, de VNG en Het Portaal organiseren op 3 oktober een bijeenkomst over hoe opkomstbevordering van jongeren bij gemeenteraadsverkiezingen kan worden vergroot.

Jongeren tot 25 jaar zijn over het algemeen minder geïnteresseerd in verkiezingen en hebben minder politieke kennis (Van Ostaaijen et al, 2016). Waar komt dat door? Vinden zij politiek gewoon saai? Voelen ze de gevolgen van beleid nog niet echt? Richten partijen zich te weinig op jongeren? Tijdens de bijeenkomst bieden we je inspirerende voorbeelden, achtergrondinformatie en handelingsperspectieven waarmee je een praktische vertaalslag naar je eigen gemeente kunt maken.

De middag wordt geopend door Vera de Witte (VNG), waarna Rien Bongers (Het Portaal) een inleiding geeft over hoe jongeren de gemeenteraadsverkiezingen zien. Han van Midden (gemeente Rotterdam) wordt geïnterviewd over het onderzoek 'Verbetering op komst', waarna we met elkaar in discussie gaan over wat jij hiervan herkent in je eigen gemeente. Chris Aalberts (onderzoeker, docent & journalist) vertelt over de politieke betrokkenheid van jongeren en Bart Scholten (gemeente Zaanstad) schetst zijn 3 fasen-aanpak voor de komende raadsverkiezingen. Thomas van Gaal (Het Portaal) vertelt, aan de hand van de case 'mijn stad, mijn stem', over zijn ervaring met opkomstbevordering onder jongeren. Voor welke aanpak werd gekozen? Wat leverde het op? Aan de hand van een aantal stellingen wordt tot slot de discussie met elkaar aangescherpt.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Niet-Leden € 85,00

Kostenoverzicht:
Leden:   42,50
Logeion Young Professionals: € 21,25
Niet-leden: € 85,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 25 september 2017.

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.

Deel met anderen