Over Digitale toegankelijkheid voor video: zo bereik je echt iedereen (wegens succes herhaald)

Digitale toegankelijkheid voor video: zo bereik je echt iedereen (wegens succes herhaald)

Misschien sta je er niet bij stil, maar mensen met audiovisuele functiebeperkingen (AV) kijken ook graag naar video’s. Maar een video kijken als je blind of doof bent? Ja, dat kan! Zo’n 15 procent van de wereldbevolking heeft een audiovisuele beperking. Met wat extra stappen in de productie van een video bereik je dus een veel grotere groep kijkers. Inmiddels is voor overheidsinstanties toegankelijk maken van videocontent wettelijk verplicht. Dit is vastgelegd in het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.

Toegankelijk maken van video, waar moet je dan aan denken? Bijvoorbeeld met ondertiteling weet een dove kijker wat er wordt gezegd en welke geluiden er te horen zijn. Een blinde kijker hoort door een audiodescriptie wat er in beeld gebeurt. Niet alleen mensen met een beperking hebben baat bij een toegankelijke video. Een ondertitelde video is bijvoorbeeld ook fijn als je je geluid niet kan aanzetten in de stiltecoupé of als het geluid wordt overstemd in een rumoerige omgeving. Plus, door deze toevoegingen verbeter je ook nog eens de vindbaarheid van je video. Een win-winsituatie, toch?

Wat leer je tijdens deze sessie

 

Annelie Pijnenburg van Videonieuwsbericht laat je ervaren hoe iemand met een audiovisuele functiebeperking video’s kijkt. Aan het woord komen ook mensen die zelf een audiovisuele beperking hebben. Zij vertellen over hun ervaringen en geven tips. Annelie vertelt in begrijpelijke taal wat de internationale wetgeving voorschrijft en geeft daarnaast tips om zelf mee aan de slag te kunnen gaan. Zo bereik je al direct nóg meer mensen met jouw video’s.

 

Voor wie is deze sessie bedoeld:

 

Voor communicatieprofessionals / videoredacteuren / contentmakers binnen en buiten de (Rijks)overheid die meer willen weten over de voordelen van toegankelijke video’s voor een inclusievere samenleving.

Deze sessie wordt live ondertiteld door Denise Kroesen van Substream en is ook te volgen als je slechtziend of blind bent. Geef bij de aanmelding aan of je nog iets nodig hebt om deze sessie te kunnen volgen. Mocht je behoefte hebben aan een tolk Nederlandse gebarentaal, dan kun je dat tot 13 september 2022 doorgeven via een email aan info@videonieuwsbericht.nlRick Hunink zal de sessie modereren.

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil me aanmelden

Prijzen

Ticketsoort Prijs
Niet-Leden € 35,00

Voor deze bijeenkomst is de Logeion-Waardebon geldig.

Kostenoverzicht
:
Leden: € 17,50
Young Logeion: € 10,00
Niet-leden: € 35,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 26 september 2022. 

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.

Deel met anderen