Logo Zoeken
Online

Framing, fictie en feiten - door Joep Cornelissen

donderdag 18 september 2014 van 15:15 uur tot 18:00 uur

Locatie

Vrije Universiteit Amsterdam
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam
LOGNW_CC Joep Cornelissen_landscape.jpg

In dit Communicatiecollege kijken we kritisch naar de fundamenten van corporate communicatie en reputatiemanagement. Veel theorie en modellen zijn ontwikkeld in de jaren '80 en '90 en gaan uit van een sturende kracht van de organisatie om met rake communicatie een reputatie positie in het brein van stakeholders te claimen. Prof. dr. Joep Cornelissen, hoogleraar Corporate Communicatie en Organisatietheorie aan de VU, verzorgt op donderdag 18 september het Communicatiecollege: 'Framing, fictie en feiten: Een frisse blik op corporate communicatie en reputatie management'.

In dit Communicatiecollege kijken we kritisch naar de fundamenten van corporate communicatie en reputatiemanagement. Veel theorie en modellen zijn ontwikkeld in de jaren '80 en '90 en gaan uit van een sturende kracht van de organisatie om met rake communicatie een reputatiepositie in het brein van stakeholders te claimen.

Framing en priming stonden in de theorie centraal; het idee was immers dat aan de hand van de juiste symbolische associaties organisaties zich positioneren en onderscheiden van concurrenten en andere partijen in de markt. Maar hoe realistisch is dit nog vandaag de dag? Wat zijn de randvoorwaarden en beperkingen die gekoppeld zijn aan framing en ficties die organisaties verkopen in hun campagnes, uitingen en gedrag?

Deze vragen komen in het college van Joep Cornelissen (hoogleraar Corporate Communicatie en Organisatietheorie aan de Vrije Universiteit Amsterdam) aan bod. Hij laat je aan de hand van recent onderzoek en praktijkvoorbeelden ontwikkelingen zien in het vak en de verhouding tussen framing, fictie en feiten in het bouwen en behouden van een sterke reputatie. Onder leiding van Pieter Schaffels (Lifeline Communications en oud-bestuurslid Logeion) gaan we vervolgens met elkaar in gesprek.

Over de sprekers

LOGNW_Joep Cornelissen.jpg

Joep Cornelissen

Joep Cornelissen is Professor Corporate Communicatie en Management aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University. Joep doet onderzoek naar de rol van corporate en managementcommunicatie in de context van innovatie, ondernemerschap en verandering, en sociale evaluaties van de legitimiteit en reputatie van bedrijven en organisaties. Daarnaast is Joep ook academisch directeur van de deeltijd executive Master of Science programma in Corporate Communicatie. Een programma specifiek ontwikkeld voor professionals die de ambitie hebben om de volgende stap in hun carrière te maken. Joep heeft veel artikelen en boeken geschreven, waaronder het internationaal toonaangevende communicatieboek ‘Corporate Communication: A Guide to Theory and Practice' (Sage Publications).
LOGNW-Foto-Pieter-Schaffels-vierkant.jpg

Pieter Schaffels

Na meer dan 20 jaar in leidinggevende posities op het gebied van internationale marketing- en corporate communicatie aan zowel bureau (Publicis en EuroRSCG) als bedrijfszijde (Philips, TNT, AP Moller Maersk startte Pieter in 2010 een eigen praktijk als consultant en interim manager onder de naam Lifeline Communications. Als zodanig deed hij een aantal langdurende opdrachten bij o.a. Tata Steel (2010- 2011) en van 2011-2013 bij Ordina N.V. Zijn specialisme is internationaal communicatie- en reputatie management waarbij hij veelal de grenzen van het traditionele communicatie vakgebied overschrijdt. Pieter studeerde geschiedenis aan de RU Utrecht en HEAO Communicatie aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Hij was bestuurslid (penningmeester) van Logeion van 2008 tot 2014.

Vrije Universiteit Amsterdam

De Boelelaan 1105
1081 HV AMSTERDAM
Bekijk op Google Maps

ATTENTIE: registratie deelnemers is in het restaurant, direct rechts na de hoofdingang, trappetje op.

De bijeenkomst zelf vindt plaats in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit aan De Boelelaan in collegezaal KC-07.

Auto
De VU is vanuit alle richtingen via de ringweg A10 om Amsterdam bereikbaar. Je volgt die rondweg tot de afslag S108 (Oud Zuid/Buitenveldert/Olympisch stadion). Aan het eind van de afrit linksaf de Amstelveenseweg (richting VUmc/Zuidas/Amsterdamse bos/Amstelveen) oprijden. Na 200 meter bij het VU medisch centrum sla je linksaf De Boelelaan op. Bij de volgende kruising zie je de VU Campus rechts voor je, met verderop aan de De Boelelaan het Hoofdgebouw.

Parkeren
Je kunt als bezoeker van de VU parkeren in garage P3 VU Campus. Deze ligt onder het Nieuwe Universiteitsgebouw en is te bereiken via de Van der Boechorststraat. Via de voetgangersuitgangen (De Boelelaan en Campusplein) bereik je eenvoudig de verschillende VU gebouwen. Meer informatie over parkeervoorzieningen van VU-VUmc vind je op www.parkerenbijvu.nl.

Openbaar vervoer:
Op de VU-website vind je een routebeschrijving voor het openbaar vervoer. Plan je reis via 9292.nl.

Prijzen

Niet-Leden
€ 85,00

Kostenoverzicht:
Leden: 45,00
Logeion Young Professionals: 22,50
Niet-leden: € 85,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 10 september 2014.

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.