Logo Zoeken
Online

De taal van de bestuurskamer - door Piet Hein Coebergh

dinsdag 24 november 2015 van 14:30 uur tot 18:30 uur

Locatie

Hogeschool Leiden
Zernikedreef 11
2333 CK Leiden
LOGNW_Vergadertafel.jpg

‘De communicatieprofessional moet de taal van de bestuurskamer spreken’, is het pleidooi van communicatieadviseur en Lector PR & social media aan de Hogeschool Leiden, Piet Hein Coebergh. Maar hoe verbinden we de dagelijkse communicatiepraktijk met de strategische uitdagingen van de organisatie? Hierover vertelt Coebergh tijdens dit CommunicatieCollege op 24 november.

Benieuwd wat Piet Hein Coebergh in zijn CommunicatieCollege gaat vertellen? Hier legt hij het uit: 

‘De communicatieprofessional moet de taal van de bestuurskamer spreken’, is het pleidooi van communicatieadviseur en Lector PR & social media aan de Hogeschool Leiden, Piet Hein Coebergh. Maar hoe verbinden we de dagelijkse communicatiepraktijk met de strategische uitdagingen van de organisatie? Daar zijn in ieder geval minstens 100 mooie en krachtige managementmodellen dienstbaar voor.

‘Die wekelijkse bestuursvergadering, daar heb ik niks mee te maken, denkt menig communicatieprofessional. Ten onrechte, meent Coebergh. Juist de communicatieprofessional is in staat te zorgen dat de visie, missie en strategie van een organisatie aankomen bij medewerkers en andere belanghebbenden. Maar hoe leren communicatieprofessionals de taal van de bestuurskamer? Door te doen wat menig communicatieprofessional predikt: je verdiepen in de zorgen en dromen van de doelgroep. En in dit geval gaat het om het bestuur van de organisatie.

Samen met drie collega’s van Hogeschool Leiden en met professor Fons Trompenaars publiceerde Coebergh in 2014 het boek “100+ Management Models” waarin het auteursteam de belangrijkste managementtheorie van de laatste decennia bundelt en toelicht. Voor dit CommunicatieCollege maakt Coebergh een selectie van relevante modellen die hij verbindt met communicatie. Daarmee is dit college een must voor iedere communicatieprofessional die op zoek is naar het slaan van bruggen tussen boardroom-perspectief en dagelijkse praktijk.

Piet Hein Coebergh spreekt in zijn CommunicatieCollege over de mix van bedrijfskunde en communicatiemanagement en hoe dit studenten, docenten en organisaties helpt om beter samen te werken. Anke van Vuuren, directeur van de faculteit Management en Bedrijf bij Hogeschool Leiden is gespreksleider tijdens de aansluitende discussie.



Optionele literatuur:

 
“De communicatieprofessional – Een inleiding tot theorie en praktijk van het beroepenveld”, P.H. Coebergh, Noordhoff Uitgevers.

De voor communicatieprofessionals meest relevante theorieën staan sinds september 2015 in het boek “De communicatieprofessional – Een inleiding tot theorie en praktijk van het beroepenveld”. Coebergh combineert in dit boek bedrijfskunde en communicatiemanagement. Deze benadering vormt nu de basis voor onder meer het vak “Inleiding communicatie” aan de opleiding communicatie van Hogeschool Leiden, sinds 2015 gerekend tot de beste HBO-opleiding communicatie van Nederland.

Eerste recensies over “De communicatieprofessional”:

Ron van der Jagt, voorzitter Logeion en partner van de Reputatiegroep:

Dit boek biedt studenten en professionals de brede basis aan kennis die nodig is om deze uitdagingen op te pakken. Dit boek combineert inzicht in de agenda van bestuurders met de theorie en praktijk van het communicatievak.”

Jan Jelle van Hasselt, founding partner van Wit Communicatie:

"Dit boek is bijzonder door zijn breedte en de manier waarop het ons vak in kaart brengt. Het biedt een raamwerk voor strategische communicatie en de basis voor verdere verdieping. Het is zo echt een factotum voor de communicatie­professional."

Joop de Jager, hoofd communicatie Waterschap Zuiderzeeland:

"De vraag is nu of er opleidingen zijn die dit boek/reader opnemen op hun boekenlijst. Het boek/reader verdient dit zeker en kan op die manier bijdragen aan een verdere professionalisering van het vak. En dat is toch wat iedereen zou moeten willen. Daarom beveel ik het boek warm aan bij de opleiders. Ik ben benieuwd of ze bereid zijn te innoveren!"

Zie ook de boekrecensie van Joop de Jager die in C is verschenen.

Over de sprekers

Anke van Vuuren_vieraknt.jpg

Anke van Vuuren

Anke van Vuuren is directeur van de faculteit (“cluster”) Management en Bedrijf bij Hogeschool Leiden. Zij leidt het project “Toekomstbestendig onderwijs” waarin de taal van de bestuurskamer samenkomt met 21e vaardigheden in een digitale omgeving. Zie ook meer hierover in deze clip: https://www.youtube.com/watch?v=vcCOI6z8W8U.
phc pasfoto 10b copy.jpg

Piet Hein Coebergh

Piet Hein Coebergh (1966) is Lector PR & Social Media aan Hogeschool Leiden en docent aan de Erasmus universiteit. Hij studeerde bedrijfskunde, bestuurskunde en rechten en promoveerde op het communiceren van strategie. Daarnaast werkt hij als consultant namens Lewin associates. Hij publiceerde diverse boeken onderzoeken en artikelen waarvan de meeste hier gratis zijn te lezen. https://www.hsleiden.nl/pr-en-social-media/publicaties/index

Hogeschool Leiden

Zernikedreef 11
2333 CK LEIDEN
Bekijk op Google Maps

Klik hier voor de routebeschrijving http://www.hsleiden.nl/routeleiden

De bus stopt voor de deur
Je kunt ook (vanaf het station) de bussen 221 of 43 nemen. Uitstappen bij halte Zernikedreef.

Per auto
De hogeschool is het makkelijkst te bereiken via de A44. Bij het Transferium de afslag Leiden 8 nemen. Onderaan de afslag de N206 richting Leiden Centrum nemen. Na ongeveer 1 kilometer bij Naturalis linksaf de Darwinweg op. Bij de rotonde ziet u aan uw linkerhand Hogeschool Leiden liggen.

Parkeergelegenheid
Let op!
 Hogeschool Leiden heeft een beperkt aantal parkeerplaatsen. Daarom raden wij bezoekers aan zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer.

U kunt de parkeerplaats oprijden vanaf de Zernikedreef. Na de slagbomen linksaf P1 op. Als u doorrijdt volgt er nog een slagboom. Na deze slagboom ligt P2. De uitgang van de parkeerplaats ligt linksachter. Rij naar de slagbomen, welke automatisch open gaan. Dan komt u uit op de rotonde op de Wassenaarseweg. Om de veiligheid van de hogeschool te borgen, geldt op het parkeerterrein van Hogeschool Leiden een wegsleepregeling.

Veilig parkeren bij Hogeschool Leiden
Auto's die op het terrein van de hogeschool buiten de parkeervakken staan, leveren onveilige situaties op. Om de veiligheid en bereikbaarheid van de hogeschool te kunnen borgen, worden deze verkeerd geparkeerde auto's door Hogeschool Leiden weggesleept.

Prijzen

Niet-Leden
€ 105,00

Kostenoverzicht:
Leden: 55,00
Logeion Young Professionals: 27,50
Niet-leden: € 105,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 16 november 2015.

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.